Puuttuva lenkki

Taistellessani tätä artikkelia jälleen deadlinen jälkeisellä ajalla, mietin väistämättä kuinka tässä taas näin kävi. Aikataulu on varmasti ollut tiedossani jo hyvissä ajoin, osallistuinhan itse sen määrittelyyn. Entisen päätoimittajana en tiedä mitään raivostuttavampaa kuin herrasväki Matti & Maija Myöhäisen, joille jokainen hetki on samanarvoinen muiden tarpeista riippumatta. Kai sen ehtii ensi viikollakin? No ei ehdi.

Syynä myöhästymiseen on paperipinkka pöydällä. Opiskelijakunnaksi siirryttäessä pääsi kirjanpito viattomasta lumipallosta lumivyörymoodille muiden töiden pahentaessa potentiaalia katastrofia. Sama ilmiö kuin ruotsin tenttiin lukiessa; väistämätöntä pakoillaan tekemällä kaikkea muuta "välttämätöntä" tai "kiireellisempää" ja "siivotakin tarttis". Tulos on hylsy kun läpi on pakko päästä. Kirjapidon seistessä pöydällä palaa hiljalleen hihat myös kirjanpitäjältä (sori Ritva), kerhot eivät tiedä taloustilannettaan (plussalla olette), eikä toiminnan ylläpitämistä edellyttävä talouseuranta yksinkertaisesti toteudu.

Vaikka toiminnanjohtaja tässä puulaakissa käytännössä mm. taloushallinnon kelkkaa vetää (tai keräilee vyöryn jäljiltä), ei opiskelijakunnan kokoinen pumppu yhden hengen harteilla pyöri. Ei ole pyörinyt eikä koskaan tule pyörimään. Sillä kuinka kukin oman osansa hoitaa tai jättää hoitamatta on yllättävä vaikutus kokonaisuuteen. Kun vesi ei sammutusketjussa etene, pitäisi muistaa kysyä itseltään olenko puuttuva lenkki. Heikkokin lenkki käy, mutta olematon ei auta.

Neljän vuoden välein kokoontuvat "kaiken parhaat" markkinat joissa ruiskukat, apilat, ruusut, leppäkertut ja sen sellaiset pistävät parastaan. Jokainen laittaisi hommat kuntoon yksintein ja kyykyttää kaveria, mutta vaalikrapulan jälkeisessä maailmassa tarvitsisi taas tehdä yhteistyötä yhteisen asian eteen. Yksikään puolue kun ei SUomea yksin johda, kuten pohjoisemmassa Koreassa on tapana. Vaalilorujen riviväleistä kannattaakin lukea mitä hyvää muiden ajatuksissa puoluepamput näkevät. Hienoissa piireissä sitä kutsutaan nimellä "Bencmarking", meillä ihan tuttavallisesti Copy paste. Antaa hyvien ajatuksien kiertää seuraavatkin nejä vuotta!